Engelsiz İzledik

Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu koordinatörlüğünde MORSENDER ( Moroğlu Kültür ve sanat Derneğinin) katkılarıyla İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı-Engelsiz Bilgi Merkezi ve Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi ortak organize ettiği EngelsİZliyoruz  etkinliği 20 Mayıs 2015 tarihinde İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

EngelsİZLİyoruz etkinliği; 18 ilde 25 üniversitede gerçekleştirilirken etkinlikte, engelli bireylerin sezon filmini sinema izleyicilerle bir arada aynı anda ve aynı salonda izleyebilmesi için bir bilinç oluşturmak amaçlanıyor. Bu kapsamda Yönetmen Özhan Eren’in Son Mektup filmi işaret dili, altyazı ve yoğun betimlemelerle seslendirilip düzenlenerek etkinliğe katılan katılımcılara izletildi. Filmi izleyen sağlıklı bireylere görme engelli vatandaşlarla empati yapabilmeleri için film başlangıcında bir müddet kullanmak üzere siyah göz bandı dağıtıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Sezer etkinliğe ev sahibi olmaktan gurur duyduklarını belirtirken bu tarz sosyal sorumluluk bilincini arttıracak daha fazla etkinlik yapılması gerektiğini ve her zaman destekleyeceklerini dile getirdi.

Prof. Dr. Nilüfer Sezer’in ardından kürsüye gelen İÜ Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Resa Aydın, 18 farklı ilde 25 üniversitede aynı anda gerçekleştirildiğine dikkat çekerken etkinlik kapsamında izletilen ve sezon filmi olan Son Mektup filminin yönetmeni Özhan Eren’e teşekkürlerini iletti.

Prof. Dr. Resa Aydın’ın ardından konuşan AK Parti İstanbul Milletvekili Gürsoy Erol konuşmasında engelli vatandaşlar konusunda yasaların çıkarılmasının ve ceza-i yaptırımların etkili olmadığını, bu alanda oluşmuş bir sosyal bilinç yaratılması gerektiğini vurguladı. Etkinliğin paydaşı ve katkısı olan herkese teşekkürlerini ileterek sözlerine son verdi.

Açılış konuşmalarının sonuncusunu yapmak üzere kürsüye gelen Morsender Genel Sekreteri Gönül Moroğlu, yıllardır Engelsiz Sinema Engelsiz Filmler sloganıyla çıktıkları bu yolda önemli çalışmalar yaptıklarını ve etkinliğin çok önemli bir yere sahip olduğunun altını çizdi.

Konuşmaların ardından MORSENDER Genel Sekreteri Gönül Moroğlu’na Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Dr. Pervin Bezirci ve Son Mektup Filmi’nin yönetmeni Özhan Eren’e ENUYGAR Müdürü Prof. Dr. Resa Aydın Engelsiz Sinemaya vermiş oldukları katkılardan dolayı teşekkür plaketlerini verdiler. Yönetmen Özhan Eren sağlık sorunları nedeniyle etkinliğe katılamadığı için ödülü onun adına MORSENDER Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Örnek aldı.

Gerçekleştirilen film gösterimiyle etkinlik son buldu.

25 Mayıs 2015