MERKEZ KÜTÜPHANE ELSEVIER YAZAR SEMİNERİ DÜZENLEDİ

İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, Elsevier Yayınevi ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ve işbirliği ile 28 Eylül Pazartesi günü İstanbul Tıp Fakültesi’nde bir “YAZAR SEMİNERİ” düzenlendi.

Elsevier’in 3. Parti dergilerini gelistirmekten sorumlu yayıncısı Marc Chahin’in konuşmacı olarak katıldığı seminerde; yayınlarını uluslararası dergilerde yayınlamayı amaçlayan genç araştırmacılar için, başarılı bir yayın nasıl yapılır, uluslararası akademik dergilerde makale nasıl yayınlanır, yayın çeşitleri, akademik dil, makalenin yapılandırılması, yazarın sorumlulukları-telif hakları, yayıncılık etiği, hakem değerlendirme süreci gibi konularda bilgiler verildi.

Seminerde, iyi bir arastirma yaparak; yayın yapmayı, genis kitlelerce okunmayı, diğer araştırmacılar ve toplum tarafından dikkate alınmayı, araştırma (fonlar ile destekleme) ortamında yayın yapmayı ve araştırma yapılan konuda başarılı olunmasının yolları vurgulandıktan sonra “Hedefe nasıl ulaşırım?” sorusuna cevaplar gösterilmiştir.

“Hedefe ulaşmak” özellikle üç unsura dayalıdır:

1) Araştırma bulgularınız için mümkün olan en iyi yayın stratejisini belirleme yetisi.

2) Makalenizi yazmak için mümkün olan en iyi yol.

3) Editörler ile en etkin etkileşim. Bunun için temel başarı kendinizi okuyucuların, eleştirmenlerin ve editörlerin yerine koymaktır.

Seminerde ayrıca, dergi seçiminde dikkate alınması gereken önemli konular, araştırma kalitesinin gerçekçi değerlendirilmesi ve amaçlanan araştırmanın hedef kitlesi, okuyuculara anlatılacak konunun cazip bir biçimde anlatılması ve olağan hatalardan ve eksikliklerden kaçınma, kaçınılabilen bu hatalar sayesinda yazının rededilmesinin engellenmesi anlatıldı.

Bu prensipleri sürekli uygulayarak ve yayın sürecini ve editör, eleştirmen beklentilerini anlayarak çok daha başarılı bir yazar olunabileceği anlatıldı.

29 Eylül 2015
1929 defa okundu