İÜ Ali Nihat Gökyiğit Restorasyon ve Konservasyon Atölyesi Açıldı

İÜ Nadir Eserler Kütüphanesi’nde bulunan nadir eser koleksiyonunun daha iyi korunabilmesi ve mümkün olanların iyileştirilebilmesi için kurulan “İÜ Ali Nihat Gökyiğit Restorasyon ve Konservasyon Atölyesi” Açılış Töreni, 18 Mart 2016 tarihinde İÜ Nadir Eserler Kütüphanesi’nde gerçekleştirildi.

“Nadir Eserler Kütüphanesi Köklü Bir Üniversite Olduğumuzun Tescilidir”

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, açılış töreninde yaptığı konuşmada İÜ Nadir Eserler Kütüphanesi’ni, İstanbul Üniversitesi’nin köklü ve kadim bir üniversite oluşunun tescili olarak gördüğünü söyleyerek,  “Çok kıymetli ve değerli eserlere sahip olan bu bina ile iftihar ediyoruz. Üniversitemiz darülfunun kökenlidir. Dolayısıyla burası darülfünunun kütüphanesidir. Devlet kütüphanesi olması dolayısıyla merkez kütüphanemizde 1.5 milyonun üzerinde eserimiz var. Bu bizler için ayrı bir iftihar kaynağı. Ancak üniversitemizin bu binasında da 90 bin eserimiz bulunuyor. Bu eserlerin önemli bir kısmı darülfünunun kütüphanesinin eserleridir. Sonradan Yıldız Kütüphanesi’nden gelen eserlerle daha da gelişmiştir” dedi.

Kütüphaneciliğin birinci vazifesinin kitapları korumak ve sonraki yıllara ulaştırmak olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak, “Ülkemizin gelişiminden üniversitemiz de payını aldı ve güzel bir restorasyon sonrası önümüzdeki gelecek yıllara iftihar ve güvenle ulaştırılabilir bir mahiyet kazandı. Bu kütüphane büyük bir ilgiyi hak ediyor. Atölyenin açılmasında bize destek olan Ali Nihat Gökyiğit’e ve değerli büyüğümüz ile tanışmamıza vesile olan üniversitemizin pırlanta mensubu Prof. Dr. Nurhan Atasoy’a teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

“Nadir Eserler Kütüphanesi’ne Sevgi İle Bağlıyım”

Ali Nihat Gökyiğit Restorasyon ve Konservasyon Atölyesi’nin kuruluşundan beri danışmanlık yapan Prof. Dr. Nurhan Atasoy konuşmasında böyle bir atölyenin açılmasını uzun yıllardır hayal ettiğini söyleyerek, “20’li yaşlardan beri bu kütüphanedeyim. O zamandan beri kütüphanenin devamlı okuyucusuyum. Buraya sevgi ile bağlıyım. Bu atölyenin açılması için bunu anlayacak rektörlere ihtiyaç vardı. Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Ak buna inandı ve desteğini esirgemedi. Ali Nihat Gökyiğit’in de büyük desteği ile bu atölyeyi açma şansına eriştik” ifadelerini kullandı.

“Hayır İşinin Doğru Yere Yapılması Önemli”

Tekfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nihat Gökyiğit ise konuşmasında şunları dile getirdi: “Bugün buraya aslında bir şükran borcumu ifade etmek için gelmiştim. Değerli kitapların korunması amacıyla kurulan bu atölyeye ismimin verilmesi gurur verici. Ama bir o kadar da mahcup oldum. Hayır işi yapmak zor bir iş değil, ancak doğru yere yapmak çok önemli. Restorasyon çalışmaları kıymetli eserlerin devam ettirilebilmesi için büyük önem taşıyor.  Bana böyle bir gurur yaşattıkları için ve böyle güzel bir çalışmada emekleri geçtiği için Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak’a, değerli hocamız Prof. Dr. Nurhan Atasoy’a ve katkısı olan herkese teşekkür ederim.”

“Konservasyon Çalışmalarını Sağlıklı Bir Şekilde Yürüteceğiz”

İÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Dr. Pervin Bezirci konuşmasında İÜ Nadir Eserler Kütüphanesi’nde değeri paha biçilemez nadir eserler bulunduğunu söyleyerek, “Bu değerli eserlerimizin kıymetinin bilincinde olarak dünya kültür mirasına katkı sağlamak, kültürlerarası diyaloğu geliştirmek, kültür mirasımızın gelecek kuşaklara korunarak aktarılması ve eserlerin erişilebilirliğini arttırmak amacıyla üniversitemiz tarafından çeşitli projeler yürütülüyor. Bu projeler kapsamında Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’mız tarafından yürütülen yazılım çalışmalarının tamamlanmasının ardından nadir eserler 7-24 elektronik ortamda erişebilir hale getirilecek. Hedefimiz İstanbul Üniversitesi nadir eserlerinin kuşaktan kuşağa korunarak aktarılması. Bu eserlerin gerektiği şekilde korunabilmesi için kütüphanemizde bir atölye kurulmasına karar verildi. İÜ Nadir Eserler Kütüphanesi’nde el yazması eserlerin içinde bulunan, binlerce minyatür ve tezhiplerin sanat tarihi açısından korunması da önemli ve öncelikli bir konu. Boya dökülmesi sessiz ama ciddi bir sorun olduğu için bu eserlerdeki değerli ve her biri ayrı bir sanat eseri olan minyatürlerin boyalarının sağlamlaştırılması minyatürün aslını muhafaza ve sürdürülebilirliği için son derece önemli ve yapılması gereken bir uygulama. İÜ Nadir Eser Kütüphanesi Ali Nihat Gökyiğit Restorasyon ve Konservasyon Atölyesi’nde bu değerli minyatür ve tezhiplerin de konservasyon çalışmalarını sağlıklı bir şekilde yapabileceğiz” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Ali Nihat Gökyiğit, Prof. Dr. Nurhan Atasoy ve Dr. Pervin Bezirci ile birlikte Ali Nihat Gökyiğit Restorasyon ve Konservasyon Atölyesi’nin açılış kurdelesini keserek atölyeyi gezdi.

Ali Nihat Gökyiğit Restorasyon ve Konservasyon Atölyesi, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın desteği, Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nihat Gökyiğit’in katkıları ve Prof. Dr. Nurhan Atasoy’un danışmanlığı ile İÜ Nadir Eserler Kütüphanesi Binası’nda kuruldu. Haziran 2014 tarihinde çalışmalarına başlanan atölye profesyonel bir restorasyon ve konservasyon atölyesinde bulunması gereken tüm teçhizat ve donanımlara sahip. Atölyede, koleksiyonlardaki çok değerli ve yıpranmış el yazması bazı eserler restore edilerek korunabilecektir.

İÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı

22 Mart 2016