Kampüs Dışı Erişim

Evden bağlantı için yapılması gerekenler

*@istanbul.edu.tr uzantılı kurum adresiyle gönderilmeyen iletilere şifre bilgisi verilmez. İstanbul Üniversitesi mensubuysanız ve henüz bir elektronik posta adresiniz yoksa buraya tıklayarak başvurunuzu yapabilirsiniz. Evden bağlantı için de kurum adresinizin olması öncelikli gerekenler arasındadır.

*Evden erişim için Üniversitemizin açmış olduğu Internet Servis Sağlayıcı hizmetinden yararlanmanız gerekir. Evinizdeki bilgisayarın ayarlarını nasıl yapmanız gerektiğinin ayrıntısını görmek için tıklayınız.

* Denemeye açılan veritabanlarının duyurusu üniversitemizin web sayfasında yer alır. Kütüphanemizin elektronik veritabanları sayfasında ise erişim linklerini ve bu veritabanlarına ilişkin ayrıntılı bilgileri bulabilirsiniz.

* Şifreli olan elektronik kaynakların kullanıcı adı ve şifreleri elektronik posta adreslerine gönderilmektedir. Bu duyurular adresinize ulaşmıyorsa ve gelmesini istiyorsanız Bilişim Ofisi’nden adres bilgilerinizi kontrol ettirmeniz sorunu çözecektir.

* Evden veya kampüsten erişim sağladığınız abone ve deneme veritabanlarının tümü IP tanımlıdır. Hangi bilgisayardan hangi işlemin yapıldığı yayınevi sunucularından izlenmektedir. Veritabanları için yayınevleriyle yapılan anlaşmalar ise İstanbul Üniversitesine lisanslanmaktadır. Bu lisanslar kaynakların kullanımları ile ilgili kuralları içermekte ve yanlış kullanımlar tüm üniversiteyi yasal sorumluluk altına almaktadır. Bu kuralların ihlali, aboneliğimizin askıya alınması, kaynaklara erişimimizin bir süre engellenmesi ya da anlaşmamızın iptal edilmesi ile sonuçlanabilir. Veritabanları aboneliği için harcanan zaman, yapılan yazışmalar ve ödeme işlemleri uzun süreçler gerektirmekte ve kaynak yaratılmak için projeler üretilmektedir. Yanlış kullanım sonunda uzun süreli kapatmalar veya iptal durumunda abonelik bedelleri de geri alınamaz ve hiç bir hak talep edilemez. Üniversitemizin bu duruma düşmemesi için ve bilimsel araştırmalarımızın sekteye uğramaması için; Üçüncü parti yazılımlar kullanarak bir elektronik kaynaktan çok sayıda dosya kopyalamayınız. İhtiyacınız olan bölümlerin çıktısını alarak ya da diskinize kaydederek kullanınız.

* Elektronik kaynaklardan kopyalanan bilgileri, ticari amaç taşımasa da üniversitemiz mensubu olmayan kişilerle paylaşmayınız, e-mail listelerine göndermeyiniz.
* Abone olmadığımız bir kaynaktan yayın sağlamak istediğinizde, kütüphanemiz diğer kuruluşlarla işbirliği içindedir. İstekleriniz elektronik formatta getirebilme olanağı abone olan kurumun yayınevleriyle yaptığı anlaşmalar doğrultusundadır. İsteklerinizi bize bildirdiğinizde bu çerçevede sağlanabilir. Makale istekleriniz için de kurum elektronik posta adreslerinizi kullanmanızı rica ederiz.

25 Aralık 2011