Engelsiz Bilgi Merkezi Açıldı

İstanbul(İÜHA)- İstanbul Üniversitesi(İ.Ü.) Engelsiz Bilgi Merkezi açılışı bugün Prof. Dr. Yunus Söylet ve  İ.Ü. Özürlüler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof.Dr. Resa Aydın’ın katılımıyla gerçekleşti.

İ.Ü. Özürlüler Araştırma ve Uygulama Merkezi ile İ.Ü. Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın katkılarıyla oluşan İstanbul Üniversitesi Engelsiz Bilgi Merkezi, İ.Ü. Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, İstanbul Üniversitesi Özürlüler Araştırma ve Uygulama Merkezi  Müdürü ve Özürlü Öğrenciler Birimi Başkanı Prof. Dr. Resa Aydın’nın katımıyla bugün İ.Ü. Beyazıt Merkez Kütüphanesi’nde açıldı. Açılışta, öğretim üyeleri ve basın mensupları da yer aldı. İ.Ü. Rektörü Prof.Dr. Yunus Söylet konuşmasına, tarihten geleceğe bilim köprüsü olan İ.Ü. Engelsiz Bilgi Merkezi projesinin açılışına gelenlere teşekkür ederek başladı. Prof.Dr. Söylet, öncelikle bir üniversitenin toplumda her kesime ulaşmak zorunda olduğunu ve üniversiteden yararlanmak isteyen her ferde kollarını uzatmakla yükümlü olduğunu belirtti ve bu vazifeleri yerine getirebilen bir üniversite olmanın gururu içinde olduğunu ekledi. İstanbul Üniversitesi’nin kütüphanelerinde hem güncel hem de geçmişe ait 2 milyonun üzerinde kaynağı barındırabilen Türkiye’nin tek üniversitesi olduğunu vurgulayan Söylet, sözlerine şöyle devam etti:

“İ.Ü. kütüphaneleri geçmişe ilişkin çok önemli bilgileri barındırıyor. Kütüphanelerden herkesin yararlanması için gayret ediyoruz. “Engelsiz Üniversite” projesi içerisinde engelli öğrencilerimizin İÜ’de bilgiye çok rahat ulaşabilmeleri için bu Engelsiz Bilgi Merkezi’ni açıyoruz. Burada özellikli olan, 2 okuma kabinin olması ve içinde sesli kitap okunmasıdır. Dileyen engelli öğrencilerin, özellikle görme engelli öğrencilerin rahatlıkla bu kitapları dinleme ortamlarının sağlanmasıdır. Bunun dışında engelli öğrenciler için özel olarak düzenlenen printerlar, monitörler, bilgisayar ortamları ve özel olarak düzenlenmiş bilgisayar fareleri alındı. Toplumumuzdaki engelli vatandaşların çok düşük bir oranı üniversitelerden faydalanabiliyor. Bizim arzumuz; üniversiteye ulaşabilen engelli vatandaşlarımızın İÜ’yü tercih etmesidir. Engelsiz bir üniversite olmak istiyoruz.”

Prof.Dr. Yunus Söylet, konuşmasını, projede emeği geçen ve açılışa katılan herkese teşekkür ederek sonlandırdı.

İstanbul Üniversitesi Özürlüler Araştırma ve Uygulama Merkezi  Müdürü ve Özürlü Öğrenciler Birimi Başkanı Prof. Dr. Resa Aydın konuşmasına, İ.Ü. Rektörü Prof. Dr. Söylet’e, Rektör yardımcıları ve açılışa katılanlara teşekkür ederek başladı. Prof.Dr. Aydın, Engelsiz Bilgi Merkezi’nin sadece İ.Ü. öğrencileri için değil tüm engelli vatandaşların gelerek istedikleri desteği ve bilgiyi alabilmeleri için kurulduğunu söyledi. Aydın, konuşmasının devamında Engelsiz Bilgi Merkezi’nin ağırlıklı olarak görme engelliler, İşitsel ve Bedensel engeliler için kurulduğunu ekledi.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yunu Söylet, İ.Ü. Engelsiz Bilgi Merkezi’ni Prof. Dr. Resa Aydın ve öğretim üyeleriyle birlikte açtı. Açılış sonrası Basın mensuplarıyla söyleyişi yapan Söylet, son olarak öğretim üyeleriyle fotoğraf çektirdi.

Engelsiz Bilgi Merkezi; görme engellilerin kullanımına uygun ekran okuma programı olan 20 adet bilgisayar, ekran büyütme programı olan 10 adet bilgisayar, az gören kişiler için video büyütücüler bulunduruyor. Ayrıca 2 adet kabartma ekran, 3 adet Brailleprinter, 5 adet optik karakter tanımlama programı, 2 adet kabartma grafik ve resim basma makinesi ve sesli kitap okuma için tam donanımlı 2 kabin yer alıyor. 45 görme engelli öğrencisi bulunan İstanbul Üniversitesi Engelsiz Bilgi Merkezi, kendi öğrencilerine hizmet vermek dışında, Türkiye’deki diğer görme engelliler kütüphaneleriyle koordineli olarak çalışacak.

Muhabirler: Serkan ÖZEN/Ceren TÜYSÜZ
19 Ocak 2012