Dönmeyi Düşünmediler

DÖNMEYİ DÜŞÜNMEDİLER!!!

18 Mart 1915 Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıldönümüdür. 2002 yılından itibaren isim değiştirerek “Şehitler Günü” olarak kabul edilmiştir.

Çanakkale Zaferi, dünya tarihinde bir dönüm noktası olmuş, tarihin akışı üzerinde Türk Ulusu, belirleyici bir rol oynamıştır. Millet olma bilincinin tohumlarının atılarak, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasına zemin hazırlayan, bir prestij ve azmin mücadelesidir. Çanakkale Muharebeleri, 1. Dünya Savaşı’nın en önemli ve hassas bölümünü teşkil eder. Çanakkale Savaşı, ordumuzu zafere taşıyan Mustafa Kemal gerçeğini ortaya çıkarmış, milletimiz, 500 bin evladını bu savaşta şehit vermiştir. Mukaddes vatan toprakları için, canlarını seve seve vererek; bir ulusun kaderini değiştiren, vatanımızı, istiklalimizi, sarsılmaz imanları, eşsiz cesaretlerine borçlu olduğumuz, aziz şehitlerimiz, dünyada eşi benzeri olmayan bir destan yazmıştır.

Milletimiz, kendi şehitlerine gösterdiği özeni ve ilgiyi, bu savaşta ölen yabancı askerlere de göstererek, insanlığın yere düşen onurunu da ayağa kaldırmıştır.

İstanbul Üniversitesi için Çanakkale Zaferi’nin bir anlamı da İ.Ü. Tıp Fakültesi öğrencilerinin gönüllü olarak bu savaşa katılmaları ve hepsinin şehitlik mertebesine ulaşmış olmalarıdır. Tıpkı orada şehit düşen diğer vatan evlatları gibi üniversitemizden eğitimlerini ve geleceklerini hiçe sayıp, vatan toprağına düşmek için giden şehitlerimizin önünde saygıyla eğiliyoruz.

Şehitlerimizi anmak için yapılan ziyaretler; 1915 yılında Darülfünun’un, yani İstanbul Üniversitesi’nin, bugünkü tüm üniversitelerimizi temsil ettiği de göz önünde bulundurularak, İstanbul Üniversitesi öncülüğünde ülkemizin tüm üniversite gençliğine yaygınlaştırma amacını gütmektedir. Çanakkale Zaferi’nin, özellikle genç nesillere iyi anlatılması, ecdadımıza ve şehitlerimize bir borcumuz olduğu gibi, geleceğimizin de teminatıdır. Bu bilinçte olan üniversitemiz, hem günümüz gençliğine bu bilinci aşılamak hem de İ.Ü.öğrencilerinin şehit düştüğü zamanı anmak için her yıl 19 Mayıs  gecesi saat 03:30’da  yüzlerce öğrenci ve mensubuyla Çanakkale Şehitliği’nde meşalelerle yürüyüş gerçekleştirmekte ve anma törenleri düzenlemektedir.

İnsanların hiçbir ayrım gözetmeden ve gelecek kaygısı duymadan; huzur, sevgi ve kardeşlik içinde bir arada yaşayacakları, barış dolu bir dünyanın temellerinin atılması dileğiyle;

Çanakkale Zaferi’nin 97. Yıldönümünde,

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü,

Kutsal vatan topraklarını canları pahasına koruyarak şehitlik onuruna erişen aziz Çanakkale şehitlerimizi, “Şehitler Günü” münasebetiyle, bir kez daha minnet, saygı ve şükranla anıyoruz.

İ.Ü. Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı

15 Mart 2012