Uluslararası standartlarda kütüphane hizmeti verebilmek için “Entegre Kütüphane Otomasyon Sistemi Projesi” başlatıldı

İstanbul Üniversitesi Kütüphaneleri, Türkiye’deki en zengin kütüphane koleksiyonuna sahiptir. Derleme Kanunu gereği Türkiye’de basılan tüm yayınların toplandığı İÜ Merkez Kütüphanesi tek derleme üniversite kütüphanesi olma özelliğine de sahiptir.

Kütüphanemiz, bilimsel araştırmaların niteliği ve niceliğinde önemli bir işleve sahip olmasından dolayı araştırma ve bilgiye erişim sürecinde öğrenci ve öğretim görevlilerine her türlü imkânı sağlamaya çalışmaktadır. Bu kapsamda bilgiye erişimin kolay ve doğru yollardan sağlanması için uluslararası standartlarda Entegre Kütüphane Otomasyon Sistemi ((Informascope firması temsilciliğinde SirsiDynix Symphony) alınmıştır. Bu sistem Dünyada 25000’nden fazla kütüphane tarafından kullanılmaktadır.

Ocak 2013 tarihinde ilk aşamasının bitirilmesi planlanan projenin tamamlanmasının ardından en önemli çıktı, sistemin Uluslararası standartlara uygun veri girişi ve indeksleme yeteneği sayesinde, zengin kütüphane koleksiyonunun web tabanlı her ortamdan erişilebilmesi olacaktır. Mobil uygulamalara ve sosyal paylaşım ağlarına (facebook, twitter…) entegrasyonu sağlayacak sistem ile araştırmacıların her yerden kütüphanemize erişimi hedeflenmiştir.  BookMyne adı verilen mobil uygulama ile cep telefonu ve tablet bilgisayarlar üzerinden kütüphane katalogu taranabilecektir.

Ayrıca sistem, Öğrenci ve Personel Otomasyonu, Taşınır Kayıt Kontrol Sistemi, Akademik Veri Tabanları, Banka Sistemleri ve üniversitedeki diğer otomasyon sistemleri ile entegre çalışacağından erişim ve tanımlama adına tüm işlemler tek ‘tık’ ile yapılabilecektir. Merkez Kütüphane ve diğer birim kütüphaneleri tek çatı altında birleştirileceğinden Üniversitemizin sahip olduğu koleksiyonların tam bilgisi ve sayımı sistem üzerinden takip edilebilecek; kütüphane yönetimi kolay ve şeffaf olacaktır. yenilenen Entegre Kütüphane Otomasyon Sistemi ile Sağlama, Elektronik Kaynakların Yönetimi, Dijital Kaynakların Yönetimi, Kütüphanelerarası Ödünç Hizmeti (ILL = Inter Library Loan)  Yönetimi bir arada yürütülebilecektir.  Sistem modern Meta-Data uyumunu sağlayacağından ve gelişen teknolojilere (SIP2, RFID, OCLC…) entegre edilebilir özellikte olduğu için uzun vadeli getirileri vardır.

Projenin 2013’ün ikinci dönemi için planlanan aşamasında öğretim elemanlarının kütüphane otomasyon sistemindeki özelleştirilmiş sayfaları sayesinde kendi kütüphanelerini oluşturmaları ve akademik çalışmalarının kayıt altında tutması sağlanacaktır. Böylece  Üniversitenin tüm akademik çalışmalarının tek bir kaynak altında toplanması ve İstanbul üniversitesi akademik çalışmaları için bir veri tabanı oluşturulması planlanmaktadır. Bilimsel çalışmaların arama motorlarında görünürlüğü ve çalışmalara yapılan atıf sayısı artacaktır.

Ayrıca sahip olduğu Nadir eser koleksiyonu ile daima ilgi odağı olan üniversitemizin dijital kaynaklarına erişim kütüphane yararlandırma politikaları çerçevesinde otomasyon sistemi üzerinden sağlanacaktır.

Projenin tamamının bitiş tarihi olan Haziran 2013 itibari ile sistemin tüm özellikleri ile hizmet verebilir olması hedeflenmektedir.

Entegre Kütüphane Otomasyon Sistemi 1. Personel Eğitim Programı görüntüleri için tıklayınız

29 Kasım 2012