İstanbul Üniversitesi 2013-2014 Akademik Yılı Açılış Töreni Gerçekleştirildi

2013-2014 Akademik yılı açılış töreni 8 Ekim 2013 tarihinde Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Değerli Rektörümüz Prof. Dr. Yunus SÖYLET, açılış konuşmasında bu yıl ana temamızı “SORUMLUYUZ HEPİMİZ” olarak açıkladı: “Her yıl, açılış törenimiz için ana bir tema belirleyerek toplumun dikkatini, önemli gördüğümüz bir konuya çekiyoruz. Geçen yıl sloganımız “Dünya mirasını koruyan, geleceği tasarlayan üniversite” idi. Bir önceki yıl spor alanına odaklanmış ve “iyi eğitim, centilmen mücadele” demiştik. Bu yıl ise açılışımızı, üniversitelerin ne kadar önemli işlevlere sahip olduklarını bir kez daha hatırlatacak olan, “Sorumluyuz Hepimiz” sloganıyla yapıyoruz. Çünkü üniversitelerin, bilimsel üretim, eğitim, toplum hizmeti ve gerçeği araştırmak işlevlerinin ötesinde sorumluluklar taşıdıklarına inanıyoruz.

Üniversitelerin sosyal sorumluluğu ne demektir?

Üniversite ve sosyal sorumluluk deyince, üniversitede en üst yöneticiden itibaren bu kavramı bir kurum kültürü hâline dönüştürmek, bu kurum kültürünü önce üniversitenin öğrenci, akademisyen ve çalışan gibi tüm iç paydaşlarına, sonra da yerel yönetim, içinde yaşanılan şehir gibi tüm dış paydaşlarına dalga dalga yaymak, bu sayede kültürlerin buluşmasını sağlamak gerekiyor.

Nasıl yapacağız?

Üniversitenin:

– Üniversite stratejik planını ve organizasyonel yapısını sürdürülebilir sosyal sorumluluk anlayışına uygun olarak yeniden yapılandırması,

– Temel fonksiyonların her birini toplumsal yararlar uğruna önceden planlaması,

– Yerleşke hayatında sosyal sorumluluğu sürekli hissedilir hâle getirmesi,

– Üniversite içinde ve dışındaki çeşitli toplumsal grupların iyilik ve refahı için gönüllü olarak çalışması,

– Yüksek duvarların arkasından çıkıp toplumla iç içe olması,

– Temel görevlerinin ötesinde toplumun gelişmesine yardımcı olacak prensip ve değerler geliştirmesi gerekiyor”.

Geçen yıl kurulan “İ.Ü. Sosyal Sorumluluk Merkezi” hakkında bilgi vererek,  bu kapsamda, İ.Ü. tarafından gerçekleştirilen çeşitli alanlardaki sosyal sorumluluk projelerine değinen  Rektörümüz Prof. Dr. Yunus SÖYLET bu konuda kütüphanemizin de önemi ve katkılarını vurgulayan açıklamalar yaptı.

Konuşmanın ilerleyen bölümlerinde bilimsel üretim ve girişimcilik, toplum üniversitelerden ne bekler, üniversite nasıl bilgi üretir? Konularına değindikten sonra, fiziksel alt yapı olanaklarının geliştirilmesi projelerini anlattı ve bu kapsamda İ.Ü. Merkez Kütüphane binasının şartlar hazır olduğunda tamamen yenilenerek günün koşullarına uygun tam donanımlı hale getirileceğini bir kez daha açıkladı.

2013-2014 Akademik Yılı Açılış Töreni, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndan Combo Orkestrası ve Fatih Erkoç’un verdiği müzik ziyafeti ile son buldu.

Değerli Rektörümüze, gelişime yönelik her konuda olduğu gibi kütüphaneler konusunda da gösterdiği duyarlılık ve destek için kalbi teşekkürlerimizi sunuyor, yeni akademik yılın herkes için hayırlı olmasını diliyoruz.

10 Ekim 2013