EndNote Eğitim Toplantısı Gerçekleştirildi.

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından satın alınan ve 2015 Ocak ayında hizmete sunulan, EndNote programı için hazırlanan eğitim toplantısı İ.Ü. Kongre Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Üniversitemizde görev yapan akademisyenler ve öğrencilerimiz 400’den fazla kişinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda; kişisel bilgi veritabanlarını oluşturarak, bibliyografik bilgileri (örneğin makaleleri, kitapları, dergileri, katalogları, görsel verileri vb.) saklamayı, düzenlemeyi, taramayı, paylaşmayı olanak sağlayan ve makale yazım sürecinde 6.000’in üzerindeki dergi stiliyle metin içi atıf ve referanslarını biçimlendirebilecekleri web tabanlı özel bir bibliyografya programı olan EndNote X7 anlatıldı.

İÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Dr. Pervin Bezirci açılış konuşmasında Merkez Kütüphanenin genel yapısı, çalışmaları, elektronik ve basılı kaynaklar dermesi ile 2015 yılında yeni satın alınan veritabanları hakkında bilgiler verdi. Bezirci Merkez Kütüphanenin;

• 8 yayınevinden çoğunluğu 2014 yılında yayımlanmış 30 farklı konu başlığı altında yer alan 4061 e-kitap satın alınarak kütüphanenin elektronik dermesine eklendiğini,
  • ALA American Library Association, Elsevier, Emerald, Institute of Physics, OVID Lippincott Williams Wilkins, Oxford University Press, Springer ve  Wiley yayınevlerinin 17 farklı konu alanını kapsayan kitaplarıyla birlikte sürekli erişim sağlanan e-kitap sayısının 11.349’a ulaştığını,
  • 2014 yılı sonunda işlemleri tamamlanan 4061 e-kitapla birlikte aboneliği devam eden dört veri tabanından 140.194 e-kitaba erişildiğini anlattı.

EndNote eğitimini veren, Resarch Software firmasından Hakan Uyar, EndNote’un bir online arama aracı olduğunu vurgulayarak, EndNote programı ile kişisel bilgi veritabanlarını oluşturarak, bibliyografik bilgilerin saklanmasını, düzenlenmesini, tarama, paylaşımına olanak sağlanmasının adım adım nasıl kullanılacağını anlattı.

Katılımcı EndNote ile,  Otomatik PDF Import,  Powerpoint’de Atıf Yapma PowerPoint’de atıflar ekleme, düzenleme ve bibliyografya oluşturma desteği eklendiğini belirtti.

Üç saatten fazla süren eğitim toplantısında dizüstü bilgisayarlarını getiren katılımcılar programa bağlanarak soru-cevaplarla beraber konuşmacının anlattıklarını uygulama imkanı buldular

17 Şubat 2015