Atatürk'ün okuduğu kitaplar sanal ortama taşındı
İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, 19 Mayıs nedeniyle “Atatürk’le Okumak” projesi gerçekleştirdi. Proje kapsamında Nadir Eserler Kütüphanesi 3 boyutlu olarak sanal ortama taşındı.
İÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından geliştirilen, İÜ Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi ve Teknosa işbirliği ile düzenlenen “Atatürk’le Okumak” projesi gerçekleştirildi. Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda dün tertip edilen açılış törenine; İÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Kamil Adalet, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürü Prof.Dr. Onur Bilge Kula, İÜ Genel Sekreter Yardımcısı ve Proje Koordinatörü Figen Cihan ve İÜ Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof.Dr. Cezmi Erarslan ve birçok özel konuk iştirak etti. Atatürk’ün, kitaplara olan ilgisinin küçük yaşlarda başladığını kaydeden İÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Kamil Adalet, şunları söyledi:
“Atatürk’ün kitaplara olan ilgisi, çok küçük yaşta Selanik’te başlamıştır. Kendisini her alanda yetiştirmeye özen gösteren bir insan karakterine sahiptir. Milletine sadece askeri alanlarda değil, kültürel ve sanatsal açıdan da önder olmaya çalışmıştır.”
“Atatürk’le Okumak”ın, Türkiye’nin köklü üniversitelerinden İÜ’ye yakışan bir proje olduğu ifade eden Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürü Prof.Dr. Onur Bilge Kula, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Atatürk’ün askeri hayatında kitaplara olan ilgisi mahiyetindeki askerlerin anılarına konu olmuştur. Bu kadar kendisini sürekli geliştirmek, yenilemek ve tümlemek uğraşı içindeki insanın, zamanının diktatörleriyle karşılaştırılması çok büyük talihsizlik, talihsizliğin de ötesinde vicdansızlık olur.”
Atatürk’ün, 1920 Türkiye’sinde dünya edebiyatının klasiklerini başucu kitabı yapan, dünya felsefesini okuyan bir insan olduğunu kaydeden Kula, ”Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmuşolması, vatandaşlarının özerk bireyler olarak yaşamlarını sürdürebileceği koşulların sağlanmasına rağmen hala arayışı sürdüren bir insandır. Atatürk’ün bu özellikleri gerçekten övgüye değer bir yönüdür. Ekim 1924′te Erzurum’da depremzedelere kitap armağan eden kitapçı Hilmi’ye, ‘Bunlar çok değerli armağanlardır’ demiş ve teşekkür etmiştir” dedi.
İlmi, en mukaddes kazanım olarak kabul eden Atatürk’ün, siyasi ve askeri hayatının her safhasında ilme vakit ayırdığını söyleyen İÜ Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof.Dr. Cezmi Erarslan, şunları belirtti:
“Atatürk, ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür’ demiştir. Milletimizin temellerini kültüre dayandırmıştır. 600 yıl hüküm süren Osmanlı’nın ve ardından gelen neslin milletimize armağanı olan cumhuriyetin kurucularından Mustafa Kemal Atatürk, hayatının her alanında okumaya çok önem vermiştir. Askeri ve sivil hayatının her alanını ilme ayırmıştır. Savaş alanlarındaki başarıların; kültür, sanat ve edebiyat alanındaki başarılarla desteklenmesi gerektiğini söylemiştir. Yapacağı inkılaplar sürecinde kendisinin en büyük destekçisinin kitaplar olduğunu vurgulamıştır. Gerek yurt dışından getirdiği kitaplarla, gerekse İstanbul Üniversitesi kütüphanesinden edindiği kitaplarla, Türkiye’nin çağdaş dünya yolunda ilerlemesine katkı sağlamıştır. Bu yönde yaptığı çalışmalara ne kadar önem verdiği, cumhuriyetin kuruluşundan bir kaç yıl sonra dil, tarih, kültür alanında attığı adımlarla belli olmuştur. Atatürk’ün kültür, tarih, sanat alanında çalıştığı, şimdilerde üniversitemizin kütüphane ve dokümantasyon bölümüne bağlı Nadir Eserler kütüphanesinde yer alan kitapların tamamı bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Bu projede hem kitaplar hem mekan sanal alemde tasarlanıp özelde gençliğimizin, genelde milletimizin hizmetine sunulmuştur. Atatürk’ün okuduğu yüz yetmiş beş nadir eserde burada yer almaktadır. Atatürk’ün,” Efendiler dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, muvaffakiyet için her hakiki mürşit ilimdir. İlmin ve fennin haricinde kurtarıcı aramak gaflettir. İlmin ve fennin değişimlerini de takip etmek şarttır.”
İÜ Genel Sekreter Yardımcısı ve Proje Koordinatörü Figen Cihan, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri çerçevesinde bu etkinliği düzenlediklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’de ilk defa 3 boyutlu bir kütüphane tasarladık. Nadir Eserler Kütüphanesi’nin bire bir çizimidir. Teknosa Ailesinin desteği ile dijitalleştirilmiş olan eserler artık bir sanal kütüphanede ve 31 Aralık 2012’ye kadar okuyucuların hizmetinde olacak. Atatürk’ü okur ve yazar olarak bu kadar ayrıntılı çalışmış ve dijital ortama taşımış başka bir program yok.”
Figen Cihan, çalışmayı 3 ayda tamamladıklarını kaydederek, tüm emeği geçenlere ve özellikle müzikler için Tuluyhan Uğurlu’ya teşekkür etti.
“Atatürk’le Okumak” projesi kapsamında internet ortamında Nadir Eserler Kütüphanesi’nin 3 boyutlu kopyası http://ataturkleokumak.istanbul.edu.tr/ adresinden ziyaret edilebilecek.
Sanal kütüphane, üniversitenin 1912 tarihli orijinal yapısına sahip Nadir Eserler Kütüphanesi’nin bina görünümüyle açılıyor.
Orijinal kütüphanenin fiziki yapısı ve içinde bulunan her şeyin bire bir yansıtıldığı sanal kütüphanede, aynı orijinal kütüphanedeki gibi koridordan geçilerek kütüphaneye giriliyor ve kütüphanede bulunan Atatürk’e ait kitaplar incelenebiliyor.
Kütüphanedeki kitaplarda Atatürk’ün okuduğu kitaplardaki orijinal notları da yer alıyor.
Muhabir: Asuman ŞAHİN
Fotoğraflar: Başar UZUN