“Kuruluşunun 100. Yılında Darülelhan” Konseri Gerçekleştirildi.

İÜ Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama Araştırma Merkezi (OMAR) önderliğinde, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Nadir Eserler Kütüphanesi işbirliği ile sesli sayısal ortama aktarılarak orijinalleri koruma altına alınan, Türkiye’nin ilk resmi müzik okulu olan Darülelhan'ın 100'üncü kuruluş yıl dönümü 20 Mayıs 2017 Aya İrini Kilisesi'nde verilen konserle kutlandı.

Etkinliğe Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak da katıldı.

Etkinlikte konuşan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Darülelhan, Cumhuriyetin ilanından sonra, birçok sanatçı yetiştiren Belediye Konservatuarı’na dönüştürülmüş ve 1986’da da İstanbul Üniversitesi’ne devredilmiş olup, bugün Türkiye’nin en eski üniversitesinin çatısı altında, köklü bir geleneğin vârisi olarak yaşamaktadır” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı ise etkinlikte yaptığı "Kültür ve Turizm Bakanlığımızla İstanbul Üniversitesi'nin birlikte tertip ettiği bu güzel organizasyona katılımınız için sizlere teşekkür ediyorum. Darülelhan Türkiye'nin ilk resmi müzik mektebi olma özelliğini taşıyor. Kadim müzik birikimimizin oluşmasına ve bir çok kıymetli eserin icrası yoluyla hafızalarda tazelenmesine vesile olan bu kurum, bir çok sanatçımızın da yetiştiği bir mektep aynı zamanda. 1986'da  İstanbul Üniversitesi’ne devredilen ve devrolunduğu günden bugüne  İstanbul Üniversitemiz tarafından büyük bir ihtimamla muhafaza edilen kurum, bugünlere taşınmıştır. Bu vesileyle dünden bugüne bu müstesna kuruma emeği geçenlere teşekkür ediyor, ebedi aleme irtihal edenleri rahmet ve minnetle yad ediyorum" dedi.

Protokol konuşmalarının ardından konsere geçildi. Gecede, Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu, İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu, İstanbul Üniversitesi  Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMAR) Türk Müziği İcra Heyeti, İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu sahne aldı.