Merkez Kütüphane Ekibi İÜ Rıdvan Çelikel Arkeoloji Müzesi ve II. Bayezid Türk Hamam Kültürü Müzesi ziyareti...
Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Merkez Kütüphane çalışanları, 3 Temmuz 2019 tarihinde İÜ Rıdvan Çelikel Arkeoloji Müzesi ve II. Bayezid Türk Hamam Kültürü Müzesini ziyaret etti.
İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphane ekibi ziyaretlerde birçok tarihi eseri bir arada görme ve eserler hakkında bilgi sahibi olma fırsatı elde ettiler. Görülmeye değer nitelikte insanlık tarihi bakımından değerli ve emek ürünü pek çok eseri içeren müzelerimizi tüm ilgililerin görmesini tavsiye ediyoruz. Müzelerin kurulması ve sürdürülebilirliğinde emeği geçen İstanbul Üniversitesi yönetimi, öğretim üyeleri, idari personel, kurum dışı paydaşlar ve tüm emeği geçenlere tebrik ve teşekkürlerimizi sunuyoruz.
İÜ Rıdvan Çelikel Arkeoloji Müzesi Hakkında:
İstanbul Üniversitesinin sekizinci müzesi olan, Paleolitik Çağ'dan Antik Çağ'a Anadolu'nun bilinen kültürlerini tanıtan müze, 2 Temmuz 2019 tarihi itibariyle ziyaretçi kabul etmeye başladı. Müzeye giriş ücretsiz olmakla beraber müzede başta İstanbul Üniversitesi öğrencilerine olmak üzere, dışarıdan gelecek her yaş grubuna açık arkeoloji eğitimlerinin verileceği atölyeler de bulunuyor.
II. Bayezid Türk Hamam Kültürü Müzesi Hakkında..
16. yüzyıl Osmanlı hamamları içinde gösterişli mimarisi, boyutu ve çifte hamam oluşu ile dikkati çeken II. Bayezid Hamamı, 1985 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültürel Miras Listesi’ne alınan “İstanbul Tarihi Alanları” içinde yer alır. Üniversitemiz mülkiyetinde olan II. Bayezid Hamamı’nda, restorasyon sonrasında özgün kullanımına uygun olarak Türk Hamam Kültürü Müzesi oluşturulması çalışmalarına başlanmıştır. Osmanlı mimarisinin ve sosyal hayatının vazgeçilmez parçası olan hamam yapıları, sosyal anlamda günümüzde gündelik yaşamdaki önemini büyük ölçüde kaybetmiş olmakla beraber, yaşayan ve kuşaklar boyu aktarılan bir kültürün simgesidir. Bu kapsamda 2015 te açılan müzede, Osmanlı toplumunda suyun gündelik yaşamdaki yerinin ve öneminin ne olduğu, tarihsel süreçteki değişimin ve dönüşümün nasıl gerçekleştiğinin ziyaretçiye aktarılması hedeflenmiştir. Bu çerçevede Türk hamam geleneğine ait etnografik eserler vitrin içinde sergilenmiş ve bu gelenek görsel materyallerle desteklenerek ziyaretçinin beğenisine sunulmuştur. Ayrıca müzenin içersin de yer alan geçici sergi salonunda 10 Nisan -15 Eylül 2019 tarihleri arasında
Sırdan Sırmaya Donanma-yı Hümâyûn Osmanlı Donanmasında Kadırga ve Kalyonlar temalı çini ve geleneksel el nakışları sergisi yapılmaktadır.