54. Kütüphane Haftası Açılış Töreni İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi...
Bu yıl 26 Mart-1 Nisan 2018 tarihlerinde “Yeni Nesil Çocuklar, Yeni Nesil Kütüphaneler” teması ilekutlanacak olan 54. Kütüphane Haftası’nın Açılış Töreni, 26 Mart 2018 tarihinde İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinlik, İÜ Merkez Kütüphanesi Tanıtım Filmi’nin gösterimi ile devam etti.
Etkinliğin açılış konuşmaları İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Samiye Erol Alkan tarafından yapıldı.
“İÜ Kütüphaneleri Çok Zengin Değerleri Bünyesinde Barındırmaktadır”
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasında 54. Kütüphane Haftası Açılış Töreni’ne ev sahipliği yapmaktan duydukları mutluluğu dile getirerek, “İÜ Merkez Kütüphanesi taşıdığı birikimle sadece bir üniversite kütüphanesi değil aynı zamanda 1934 yılından bugüne ulusal bir derleme kütüphanesidir. 6 derleme kütüphane arasında tek üniversite kütüphanesi İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’dir. Gerek bu niteliği gerekse fakültelerimizin kütüphane koleksiyonu ve nadir eser koleksiyonu ile İÜ Kütüphaneleri çok zengin değerleri bünyesinde barındırmaktadır” şeklinde konuştu.
“Dijital Kütüphane Ortamları Çağımızda Bir Gereklilik Olmuştur”
Bilgiye ulaşmanın en önemli ve kolay kaynağı olan internetin yeni nesil kütüphanecilik anlayışı ile bir araya geldiğini vurgulayan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Geleneksel kütüphaneciliğin yanı sıra dijital kütüphane ortamları da çağımızda bir gereklilik olmuştur. Doğru, güncel bilgilere zamanında erişmek, ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet edilebilirliğin önemli bir koşulu haline gelmiştir. Bilgi ve iletişim teknolojileri gelişimleri ile birlikte yaşanan değişimlerle akademik kütüphaneler de kendilerini yenilemek zorundadır. Dijital yerlilerin bilgiye erişim biçimleri birçok mesleği olduğu gibi kütüphanecilik ve bilgi yönetimi alanını da şekillendirecektir” ifadelerini kullandı.
İstanbul Üniversitesi’nde de günümüz gelişmelerine uygun olarak, uluslararası standartlarda bir kütüphanecilik anlayışı yürütüldüğünü vurgulayan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasına şu şekilde devam etti: “2012 yılından itibaren uluslararası entegre kütüphane otomasyon sistemine geçilmiştir ve fakülte, yüksek okul ve enstitü kütüphanelerimizden oluşan 35 şube kütüphanemizin verileri bu sisteme aktarılmıştır. 7/24 erişim sağlanabilen sistemde, kütüphane koleksiyonunun yanı sıra, yürütülen projelerde üretilen eserlerin dijitalleştirilmiş tam metinleri de yer almaktadır. Öğrenci ve öğretim görevlilerine bilgiye erişim için her türlü imkân sağlanmaya çalışılmaktadır. Merkez kütüphane bulunduğu konum ve İstanbul Üniversitesi gibi büyük ve marka değeri olan önemli bir üniversitenin kütüphanesi olması sebebiyle yurt içi ve yurt dışı araştırmacıların ilgi odağı durumundadır. Günde 4000 kişinin giriş çıkış yaptığı bir yoğunlukta 7/24 hizmet vermektedir.”
“Binlerce Kitaba Dijital Ortamda Ulaşmak Mümkün Hale Geldi”
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz ise konuşmasında kütüphanecilik hizmetlerinin her geçen gün geliştiğini anlattı. Artık bazı devlet kütüphanelerinin 24 saat hizmet verdiğini dile getiren Dr. Yılmaz, “Beyazıt Devlet Kütüphanesi 24 saat hizmete açık. Ben diyorum ki ‘Beyazıt Devlet Kütüphanesi ne zaman saat 00.00’da dolarsa hemen karşısındaki Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi 24 saat hizmet sunmaya hazırdır.’ Bugün Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İstanbul’da yaklaşık 40 kütüphane var, bunların 8’i haftanın 7 günü 08.00-22.30 mesaisi yapıyor, yaklaşık 20’si de 6 gün saat 08.00-19.00 mesai yapıyor” ifadelerini kullandı.Dr. Yılmaz, kütüphanelerde farklı söylemler geliştirdiklerini belirterek, “üçüncü mekân” olarak tasarlanan kütüphanelerin her insanın çok kolay uğrayacağı mekânlara dönüştürüldüğünü anlattı.
“Bilgiye Ulaşmanın Kültürel Pratiği Radikal Bir Değişime Uğradı”
Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Samiye Erol Alkan ise konuşmasında kütüphaneciliğin en eski mesleklerden biri olduğuna değinerek şunları dile getirdi: “Ne zaman ki insanlar bilgiyi kayıt altına almak istemişler o zaman kütüphanecilik mesleği ortaya çıkmıştır denebilir. Önce kil tabletler, sonra papirüsler, parşömenler, kâğıt ve 15.yy’ın ortalarında modern kitabın ilk örnekleri karşımıza çıkıyor. Ama serüven burada bitmemiş. Uzun yıllardır kâğıttan üretilen kitap bilgi taşıyıcısı olsa da, ses ve görüntü sistemleri derken internet ve gelinen son noktada elektronik kitaplar ve okuyucuları karşımıza çıktı. Değişim sürekli ve hızlı bir akışla devam ediyor. Sadece geride bıraktığımız şu çeyrek yüzyılda geçirdiğimiz bilgi değişimini bir düşünün. Öyle bir değişim ki bu, bireyler artık bir kütüphanenin sahip olabileceği fiziksel kitap kadar elektronik kitap taşıyor yanında. Değişim belki inanılmaz ama gerçek. Eskiden bilgiye ulaşmak öncelikle onun fiziksel taşıyıcısına ulaşmak anlamına gelirdi. Bu da bilgiye kolayca ulaşılabilecek maddi mekânlara gitmeyi gerektirirdi. Oysa günümüzde bilgiye ulaşmanın kültürel pratiği radikal bir değişime uğradı. Bilginin maddi bir mekâna olan bağımlılığı ortadan kalkınca bilgiye ulaşma maceramız sanal bir devinim ile ekranlarımıza kadar birkaç parmak hareketiyle gelebilmeyi sağladı. Söz konusu bu değişim dünyada olduğu kadar ülkemizde de çok açık bir şekilde hissedilmektedir.”
Etkinlikte yılın okurları olarak çocuk, genç ve yetişkin kategorisinde bir yıl boyunca en çok kitap okuyan kitapseverlere ödül verildi. Etkinlik kapsamında ayrıca Dr. Nevzat Kaya’ya onur plaketi takdim edildi.
Etkinlik sonunda İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz ve İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak tarafından Kütüphane çalışmalarındaki etkin faaliyetlerinden dolayı, Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu, Güngören Belediye Başkanı Şakir Yücel Karaman ve Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz’e berat takdimi gerçekleştirildi.
Etkinliğin ardından “Gazeteden Tarihe Bakış Sergisi”nin açılışı gerçekleştirildi ve sergi gezildi.