İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak İÜ Merkez Kütüphanesi’ni Ziyaret Etti

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, kullanıcılarına daha kaliteli koşullarda hizmet verebilmek amacıyla yenilenen İÜ Beyazıt Yerleşkesi’nde bulunan Merkez Kütüphanesi’ni ziyaret etti.

“Her Kitap Bir Tarihtir Her Kitabın Ayrı Bir Hikayesi Vardır”

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İÜ Merkez Kütüphanesi’nin yenilenme çalışmaları kapsamında yürütülen hassas çalışmalardan duyduğu mutluluğu belirterek “Her kitap bir tarihtir. Her kitabın ayrı bir hikayesi vardır. Bu hafızayı kaybetmeden taşınma işlemini tamamlamak gerekmektedir. Buna sadece bir iş olarak değil, aynı zamanda bir milli görev olarak bakmamız gerekmektedir. Burada Türkiye’nin kültür tarihine dair önemli bir iş yapılmaktadır. Bundan dolayı bu çalışmanın bir belgesel çekilerek ölümsüzleştirilmesini arzu etmekteyim. İşin her anı yani mutfağı belgeselde yer almalıdır. Sonuçta burada bir buçuk milyon eser elden geçirilmektedir. Bu işin insani yönünü göstermek için de belgesel son derece faydalı olacaktır. Zira burada çalışan personelin nasıl seçildiğini, neler yaptığını, nasıl çalıştığını göstermek de bu insani yönün bir parçasıdır” ifadelerine yer verdi.

“Proje Ekibi Son Derece Hassas Bir Çalışma Yürütmektedir”

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Dr. Pervin Bezirci taşınma öncesi çalışmaların yapılabilmesi için Merkez Kütüphane’nin 18 Haziran 2018 tarihinden itibaren geçici süre ile hizmete kapatıldığını belirterek “Yürütülen proje; merkez kütüphane koleksiyonunun katologlama, barkod işlemleri, listeleme ve kolileme aşamalarından oluşmaktadır. Merkez kütüphane personeli dahilinde yaklaşık 150 kişilik bir ekip projeyi yürütmektedir. Proje ekibi son derece hassas bir çalışma yürütmektedir. Çünkü İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi derleme niteliğine  sahip bir koleksiyon olduğundan hem İstanbul Üniversitesi hem de Türkiye için milli bir hafıza değerindedir” dedi.

İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’nin Yeni Projesi

Teknolojinin tüm olanaklarından yararlanılarak tasarlanmış olan, 10 bin m2 metrekare büyüklüğündeki yeni kütüphane binası yaklaşık 1 milyon 300 bin adet yayını içeren koleksiyonu ile modern koşullarda araştırmacılara hizmet verecek.

Yeni Merkez Kütüphane binasında; çeşitli amaçlara uygun okuma salonları, akademik çalışma alanları, seminer salonu, sayısallaştırma alanı, katalog ve internet araştırmaları için bilgisayar odaları, fotokopi ve multimedya odalarının yanı sıra modern bir kafeterya da yer alacak.

İstanbul Üniversitesi öğrencileri ve personeli ile tüm Türkiye’deki engellilerin bilgiye erişimi konusunda köprü görevi gören Engelsiz Bilgi Merkezi de özel tasarlanmış yeni mekânında hizmete devam edecek.

En son teknolojiler kullanılarak ve engelli dostu bir anlayışla tasarlanan İÜ Merkez Kütüphanesi’nin yeni binası, günümüzün yüksek beklentilerine sahip; modern, konforlu, emniyetli, teknoloji donanımlı özellikleri ve merkezi konumu ile kullanıcılara daha kaliteli koşullarda hizmet verme imkânına sahip olacak.

Ziyaret, Prof. Dr. Mahmut Ak’ın Merkez Kütüphanenin bütün birimlerini ve depolarını gezmesi ve çalışanlarla kısa sohbetler etmesinin ardından fotoğraf çekimi ile son buldu.

Merve SOLAK
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü