TÜRK & RUS KÜTÜPHANECİLER ARLICON 2015 KONGRESİ’NDE İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NDE BULUŞTU

Rusya’daki kütüphane hizmetlerinde işbirliği ve kütüphane kaynaklarını paylaşmayı hedefleyen kısa adı ARLICON olan Bölgesel Kütüphane Konsorsiyumları Derneği (Association of Regional Library Consortia) 2002 yılında kurulmuştur. Rusya’daki kütüphane hizmetleri için yeni kalite standartlarını geliştirmek, yeni ağlar ve bilişim tabanlı teknolojilerin tanıtılması misyonunu üstlenen ARLICON, kütüphanelerde ortak projeler geliştirmektedir.

ARLICON kuruluşundan bugüne her yıl uluslararası bir kongre düzenlemektedir. Bu yıl 14.’sü düzenlenen ve ana başlığı “Kütüphane Konsorsiyum Sistemleri: Teknoloji ve İnovasyon” olan kongre bu defa İstanbul Üniversitesi ortaklığı ile düzenlendi. Kongrenin ilk bölümü 22-24 Haziran 2015  tarihleri arasında Rusya St. Petesburg Politeknik Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Kongreye organizasyon komitesi üyesi olarak Daire Başkanı Dr. Pervin BEZİRCİ yansıra, Uzman Güler DEMİR, Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü Araştırma Görevlisi Eren MÜHÜRCÜ katıldı. Kongre dışında aynı zamanda St.Petesburg kütüphaneleri gezilerek bilgi ve tecrübe paylaşımı yapıldı.

Kongrenin devamı 25-26 Haziran 2015  tarihlerinde, İstanbul Üniversitesi’nde  gerçekleştirildi.

İki bölümden oluşan Kongrede, “Türkiye'de Bilimsel Bilgiye Erişim” başlıklı birinci bölümde moderatör; Tuba Akbaytürk ÇANAK, (ANKOS Yönetim Kurulu Üyesi ve Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi Direktörü) ve konuşmacılar; Sami Çukadar (ANKOS Başkanı ve  İstanbul Bilgi Üniversitesi Direktörü), Alexander PLEMNEK (St.Petersburg Politeknik Üniversitesi Bölge Kütüphanesi Konsorsiyumları ve ARLICON Direktörü), Gültekin GÜRDAL (İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı, ANKOS Yönetim Kurulu Üyesi), Ertuğrul ÇİMEN (ANKOS Eski Başkanı ve MEF Üniversitesi Kütüphanesi Direktörü) katkıda bulundu.

 

 “Türkiye ve Rusya'da Sayısallaştırma Proje Örnekleri” başlıklı ikinci bölümde moderatör; Doç.Dr.Ümit KONYA (Edebiyat İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi) ve konuşmacılar; Dr. Pervin Bezirci (İÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı), Selçuk AYDIN (Sayısal Arşiv ve E-Kaynaklar, Atatürk Kütüphanesi Koordinatörü), Elena BUN (Milli Kütüphane Direktörü), Dr. Nil BAYDAR (Kitap Şifahanesi ve Arşiv Dairesi Başkanı), Mehmet GÜNEŞ (Osmanlı Arşivleri), yanısıra Rusya’dan, Natalia SOKOLOVA (St.Petesburg Politeknik Üniversitesi Kütüphane Bilgi Sistemleri Konsorsiyumu Enstitütüsü Direktörü), Marina KARPOVA(St.Petesburg Devlet Üniversitesi Direktörü), Evgeny STRUKOV (Kazan Federal Üniversitesi Kütüphaneler Direktörü) katkıda bulundu.

26 Haziran Cuma günü ise, İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi,  II. Beyazıd Türk Hamam Kültürü Müzesi, Edebiyat Fakültesi Kütüphanesi, Nadir Eserler Kütüphanesi, İÜ Hukuk Fakültesi Kütüphanesi, Süleymaniye Kütüphanesi’nden oluşan gezi düzenlendi.

Yoğun katılımlı ve verimli geçen toplantıda, iki ülke arasında kütüphanecilik ve bilgiye erişim alanında farklı uygulama ve projeler ile ilgili deneyimler paylaşıldı, yeni işbirliği ve projelerde buluşmak için görüşmeler yapıldı.

ARLICON 2015 Kongresindeki katkılarından dolayı, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğüne, Merkez Kütüphane ekibine, Uluslararası Akademik İlişkiler Bölüm Başkanlığı’na, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’ne, Eczacılık Fakültesi’ne, St.Petesburg Politeknik Üniversitesi’ne, ARLICON grubu üyelerine ve katkıda bulunan tüm konuşmacılar ile katılımcılara içtenlikle teşekkür ediyoruz.