Vefatının 60. Yıl Dönümünde İbnü’l-Emin Mahmud Kemal İnal’ı Anma Programı Gerçekleştirildi.

Devasa külliyatlı kütüphanesini İÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Nadir Eserler Kütüphanesine bağışlayan İbnü’l-Emin Mahmud Kemal İnal, vefatının 60. Yıldönümünde 17 Mayıs 2017 tarihinde İÜ Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda anıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat, “Son asrın en önemli şahsiyetlerinden, her yönüyle rol model olan birini, İbnü’l-Emin Mahmud Kemal İnal’ı vefatının 60. yıldönümünde rahmetle anıyoruz. İbnü’l-Emin Mahmud Kemal İnal gibi, ömrünü ilme adamış özel gayretiyle ve zekâsıyla bulunduğu yerlerde kendini yetiştirmeye zemin bulmuş bir şahsiyetin yeri doldurulamaz. Üniversite olarak bizim için önemli bir yönü kendi eserlerini, yazma eserleri, tablolar, levhalar, vesikalar, arşivleri içinde barındıran kütüphanesini İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Bölümümüze armağan etmiştir. Bir vakıf insanı olan İbnü’l-Emin Mahmud Kemal İnal, Bakırcılar’daki hanını da öğrencilere vakfetmiştir. Günümüzde gençler tarihteki önemli isimlerin çoğunu bilmiyorlar, bu büyük bir sorun. Bu sorunun çözülmesi açısından Üniversitemizin bu tür etkinliklere her zaman kapısı açıktır. Bu organizasyonda da emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi.

İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat’ın konuşmasının ardından Dursun Gürlek moderatörlüğünde düzenlenen panelde Prof. Dr. Abdullah Uçman, İbnü’l-Emin Mahmud Kemal İnal’ın hayatı; Prof. Dr. Uğur Derman, İbnü’l-Emin Mahmud Kemal İnal’ın hatıraları; Uzm. Dr. Mustafa Küçük ise İbnü’l-Emin Mahmud Kemal İnal ile ilgili arşiv kaynakları hakkında bilgi verdi.

Panelin ardından İÜ Rektörlük Binası Mavi Salon’da İstanbul Üniversitesi Korosu tarafından Klasik Türk Müziği Konseri verildi. Konserde icra heyeti tarafından, İbnü’l-Emin Mahmud Kemal İnal’ın şiirlerinden bestelenmiş 4 eser sunuldu.

Program düzenlenen kokteyl ile sona erdi.