İÜ Sanal Kütüphaneleri

Sultan II. Abdülhamid Han Fotoğraf Albümleri Erişime Açıldı

İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Nadir Eserler Kütüphanesi’nde muhafaza edilen, Sultan II. Abdülhamid Han’ın Yıldız Fotoğraf Koleksiyonu, 918 albüm içinde 36.585 kare fotoğraftan oluşan dünyanın en zengin görsel arşivlerinden biridir. II. Abdülhamid döneminde çekilen fotoğraflardan oluşan Yıldız Fotoğraf Koleksiyonu; İstanbul’un, Osmanlı topraklarının ve neredeyse tüm dünyanın eski bir tapusu niteliğindedir.  Döneme ait mimari ve sosyal dokuyu yansıtması bakımından da birer hazine değerinde olan fotoğraflar çok zengin bir çeşitliliğe sahiptir.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, İstanbul Üniversitesi ve TBMM Genel Sekreterliği (Milli Saraylar) işbirliği ile yürütülen  ‘Sultan II. Abdülhamid Han Fotoğraf Albümleri Projesi’, araştırmacıların bu değerli  koleksiyonunun fotoğraflarına ait hem meta dataları hem de fotoğraf içeriklerini birlikte sorgulayarak hızlı ve güvenli bir şekilde erişebilmeleri amacıyla gerçekleştirilmiştir. Proje kapsamında; tek tek tüm fotoğrafların nitelikli ve yüksek çözünürlüklü dijital çekim çalışmaları ve detaylı kataloglama çalışmaları yapılarak elektronik ortama aktarılmıştır. İşlemleri tamamlanan fotoğraflar, kütüphane web sayfasından  erişilebilir durumdadır. Katalog künye çalışmaları devam eden fotoğraflar işlemleri tamamlandıkça yüklenmeye devam edilecektir.

Erişim Adresi :

http://katalog.istanbul.edu.tr/client/tr_TR/default_tr/search/results?te=&lm=IUNEKABDUL


Gazeteden Tarihe Bakış Projesi 

İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Merkez Kütüphane koleksiyonunda yaklaşık 18422 adet cilt gazete yer almaktadır. Gazeteler Osmanlıca, Rumca, Bulgarca, Fransızca, Almanca, İngilizce, Türkçe gibi çeşitli dillerde yayınlanmıştır.

Dönemin tarihine ışık tutacak nitelikteki bu değerli gazete arşivinin korunması ve araştırmacıların hizmetine sunulması için “Gazeteden Tarihe Bakış Projesi” gerçekleştirilmiştir. Proje kapsamında, günlük erişilebilir şekilde ve OCR metodu ile 1928-1942 yıllarını kapsayan yaklaşık 688 cilt, 47 başlık ulusal ve yerel gazeteden 581106 sayfa görüntü taranmış ve elektronik ortama aktarılmış durumdadır, çalışma devam etmektedir.

http://nek.istanbul.edu.tr:4444/ekos/GAZETE/




                                                                                       



Yüzyıllar boyu coğrafi ve fiziki sınırları değişen yeryüzünün 21.yy.da sınırsız erişimle dünyaya açılan tarihi kapısı olması amacıyla, İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi’nin koleksiyonundaki kıymetli haritalar gelişen teknolojinin avantajlarıyla değerlendirilerek araştırmacıların bu seçkin haritalara, istediği yerden, istediği ölçüde ve kolaylıkla sanal ortamda erişebilmesi hedeflenmiştir. Dünya üzerinde haritalar şehirlerin çehresinin değiştiğini gösterirken; geçirdiği değişim ve dönüşüm kadar 200 yıl öncesindeki haline tanıklık etmekte olan belge niteliğindedir. Bu belgelerle dünya kültür mirasını erişilebilir kılmak ve gelecek kuşaklara teknolojinin sunduğu çağdaş olanaklarla hizmete sunmak istenmiştir.

İstanbul Üniversitesi Sanal Kütüphane Projeleri kapsamında, “Eski Dünyaya Yeni Bakış: II. Abdülhamit Dönemi Harita ve Planları Sanal Kütüphanesi” projesi hayata geçirilmiştir. Bu kapsamda, dijitalleştirme ve bibliyografik künye çalışması tamamlanan yaklaşık 789 adet harita koleksiyonu içinden seçilen, tek nüsha ve uluslararası tarihi değeri olan 120 seçilmiş örnek harita, sanal kütüphane içinde erişime açılmıştır.

https://haritalar.istanbul.edu.tr


İstanbul Üniversitesi ve Teknosa işbirliğiyle, Kanuni Sultan Süleyman’ın eserleri sanal kütüphane teknolojisiyle okuyucularla buluşmuştur. Dünyada tek nüshaları İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi’nde bulunan “Divan-ı Muhibbi”, “Beyan-ı Menazil-i Sefer-i Irakeyn”, “Kitab-ı Bahriye” gibi nadir eserlerde dijital ortamda geniş kitlelerle buluşturulmuştur.

https://cihanhukumdari.istanbul.edu.tr



İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’nin bir başka özelliği de büyük Atatürk’ün kütüphanenin kitaplarından yararlanmış olmasıdır. Mustafa Kemal Atatürk İstanbul’a gelişlerinde kütüphaneden ödünç alarak okuduğu kitaplar özel bir koleksiyonu oluşturmaktadır. Bu kitaplar 2012 yılında hazırlanan “Atatürk’le Okumak” projesiyle 3 boyutlu Nadir Eserler Kütüphanesi içinde yeniden canlandırılmıştır.

Müzik Eserleri Projesi: Sırlanmış Sesler

Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçiş sürecinde kurulmuş olan, ülkemizin ilk resmî müzik okulu Dârü’l-Elhan’dan konservatuara intikal etmiş olup şu anda Nadir Eserler Kütüphanesi’nde muhafaza edilmekte olan değerli müzik koleksiyonunun araştırmacısı ile buluşturulması amacıyla; İÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama Araştırma Merkezi (OMAR) işbirliği,  Kültür Bakanlığı ve İÜ Rektörlüğü desteğiyle, Dârü’l-Elhan Dönemi 78 Devirli Plak Kayıtları ‘Sırlanmış Sesler’ Projesi gerçekleştirilmiştir.  Projenin hedefi, taş plaklardaki klasik eserleri ve konservatuar için Anadolu’da yapılmış derleme kayıtlarını Türk ve Dünya müzik tarihine kazandırmaktır.

OMAR ve Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı işbirliği ile Nadir Eserler Kütüphanesi’nde bulunan müzikle ilgili yazmalar (güfte mecmuaları, edvârlar vb.), tüm nota sistemleriyle yazılmış eserler (Hamparsum, Batı notası, Bizans notası vb.), derleme plakları ve klasik eserlerin kaydedildiği taş plaklar gibi materyaller üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Proje sonucunda; plakların sayısal ortama aktarılarak orijinallerinin haliyle koruma altına alınması, gerekli ses temizliğinin yapılıp çoğaltılması ve malzemeye çağdaş koşullarda ulaşılabilirliğin sağlanması için modern tekniklerle sayısal ortama aktarılması çalışmaları yapılmıştır. Eserlere online olarak erişilebilmektedir 


Erişim için: http://katalog.istanbul.edu.tr/client/tr_TR/default_tr/search/results?te=&lm=YAZMA


Nadir Eserler Kütüphanesi koleksiyonunda Türkçe, Arapça, Farsça ve diğer dillerde olmak üzere yaklaşık 20 bin yazma eserden 8 bini Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından yürütülen Yazma Eserler Projesi kapsamında dijital ortama aktarıldı. İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü desteği ile İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphane ve Nadir Eserler Kütüphanesi koleksiyonunda yer alan değerli eserlerin korunması, yıpranmasının önlenmesi, kullanımının yaygınlaştırılması, kültürel mirasın gelecek nesillere güvenli bir şekilde aktarılması, ulusal ve uluslararası tanıtımı, bilime ve eğitime katkı sağlanması amacıyla yürütülen projede tıp, matematik, mühendislik, coğrafya, edebiyat, tarih gibi çeşitli konularda, Türkçe ve Farsça, çok değerli yazma eserler teknolojiyle buluştu. Yazma Eserler Projesi kapsamında, Nadir Eserler Kütüphanesi’nde bulunan toplam 20 bin yazma eserin dijital ortama aktarılması hedefleniyor.