Kutsal Emanetler Yüzyılın Ardından Ziyarete Açıldı!
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle 1924 yılında Üniversitemize muhafaza edilmek üzere devredilen Kutsal Emanetler, 100 yılın ardından ilk kez İÜ Nadir Eserler Kütüphanesinde ziyarete açıldı!
"Peygambere muhabbet esastır." sloganını taşıyan programın 02 Nisan 2024 Salı günü, saat: 12.00’de gerçekleştirilen açılış töreninde Rektörümüz Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar: "Kutsal emanetler arasında Allah Resulü'nün Sakal-ı Şerifi'nin yanında Fetih Sancağı var, Kur'an-ı Kerim nüshaları var. Rahmetli Nurettin Topçu Hoca'nın söylediği tabirle, bu mekanlar barındırdıklarıyla gerek yerin altındaki şehitleriyle gerek yerin üstündeki insanlarıyla çok şeylere şahitlik etmiştir. Onların yaptıkları çabalar, gayretler ülkemizin bugünkü bulunduğu noktada dünyaya, huzurun, barışın, insanlığın, merhametin, sevginin ve gerçekten kardeşliğin yansımalarını gerçekleştirmiştir. Biz de bu kutsal emanetleri ziyarete açarken bu duygular içerisindeyiz." dedi.
Açılış konuşmasının ardından Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Sonay Tahmaz Kaleci, IRCICA Genel Direktörü Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç katılımcıları selamladı ve Arş. Gör. Mahmut Şan ziyarete açılan emanetler hakkında davetlilere bilgi verdi.
İÜ İlahiyat Fakültesi, İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü, Türk Din Musikisi Ana Bilim Dalından Dr. Öğr. Ü. Eren Köksal ve Arş. Gör. Abdüsselam Akbaş’ın icra ettiği ney ve tambur dinletisinin ardından Rektörümüz, Vali Yardımcısı Özlem Bozkurt Gevrek, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz ile katılımcılar birlikte kurdele kesip, kutsal emanetleri ziyarete açtı.
İstanbul Üniversitesi mensuplarının, akademisyen ve öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği ziyaret programında ziyaretçiler, tarihe adları altın harflerle yazılmış Türk sanatkarların eserlerini, Kutsal Emanet olduğu kadar Millî Mirasımız ve Devlet Emanetimiz olan İmparatorluk bakiyesi sancaklarımızı görme imkânı buldular. Kazasker Mustafa İzzet Efendi'nin ve Mehmed Şevkî Efendi'nin Hilye-i Şerif levhaları, Şeyh Hamdullah Efendi'nin Mushaf-ı Şerîfi, Ertuğrul Süvari Alayının Sancağı ve Fetih Sancağı ziyarete açılan emanetler arasında yer aldı. Peygamber Efendimizin Hücre-i Saâdetlerinin tamiratı esnasında koparak çıkan ve Padişaha takdim olunan direk parçalarını ve Ravza-i Mutahhara’nın aydınlatılmasında kullanılan mumu gören ziyaretçilerimiz, son olarak Peygamber Efendimizin Mübarek Sakal-ı Şerîfine nazar ederek ziyaretlerini sonlandırdılar.
Arş. Gör. Mahmut Şan tarafından katılımcılara, ziyarete açılan emanetler hakkında bilgilendirme yapılarak; günümüze kadar muhafaza edilerek bizlere ulaştırılan ve ‘geçmişten geleceğe bilim köprüsü’ olan Üniversitemiz uhdesine devredilen bu emanetleri, gelecek nesillere aktarmanın, hepimizin görevi olduğu vurgulandı. Birkaç gün süreyle ziyarete açılan emanetler, kısa süreye rağmen yüzlerce ziyaretçinin akınına uğradı. Ziyaret programı boyunca İÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Sonay Tahmaz Kaleci ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yahya Güldiken ziyaretçilerimizin karşılanması ve sürecin sorunsuz ilerlemesi noktasında sorumlulardan sürekli bilgi alarak Nadir Eserler Kütüphanesi binasında hazır bulundular.