Nadir Eserler Konferansı
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Koordinatörlüğünde İstanbul Medeniyet Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ve İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı işbirliğinde organize edilen “Nadir Eserler Konferansı” 19 Aralık 2024 tarihinde İstanbul Medeniyet Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Merkez Kütüphanesinde gerçekleştirildi.
Konferans açılış konuşmalarından sonra yapılan beş önemli oturumda birbirinden kıymetli alan uzmanlarının katkılarıyla gerçekleşen konferans, Prof. Dr. Alparslan Kuzucuoğlu tarafından yapılan açılış konuşması ile başladı. Medeniyet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Bülbül’ün hoş geldiniz konuşması sonrası, Daire Başkanımız Sonay Tahmaz Kaleci de bir selamlama konuşması gerçekleştirerek; zengin geçmişimizin mirası ve geleceğimize yön veren entelektüel hazineleri olan nadir eserlerin korunmasına ve gelecek nesillere aktarılmasının önemine vurgu yaptı.
“Nadir Olan Değerlidir” şiarıyla düzenlenen konferansının “Tarihsel Süreçte Nadir Eserler” başlıklı ilk oturumu Prof. Dr. Bilgin Aydın'ın oturum başkanlığında gerçekleşecekti. Oturumda, Zeynep Savran (İSAM) “İSAM Osmanlıca Makaleler Veri Tabanı Çalışmaları”, Öğr. Gör. Muhammed Razzaghi (İ.Ü. Nadir Eserler Kütüphanesi) “Yıldız Sarayı Kütüphanesi'nin Esas Defteri'ndeki Örnekler”, Dr. Öğr. Üyesi Esra Muhacir (İMÜ) “Osmanlılarda Yazma Eser Üretkenliği” ve Dr. Öğr. Üyesi Büşra Aktaş Kütükçü (İMÜ) “Bir Nadir Eser Koleksiyonunun Yeniden Keşfi” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.
“Nadir Eserlerde Koruma” başlıklı ikinci oturum Dr. Öğr. Üyesi Nuri Taşkın'ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Bu oturumda, Paul Hepworth “Estetik Boyutlu Uygulamalar”, Mustafa Sulu (Marmara Üniversitesi) “Nadir Eserlerin Korunma Şekli ve Bugün Nadir Eserlerin Durumu”, Nergis Ulu (İBB) “Efemerik Malzeme Restorasyonuna Yeni Yaklaşımlar: Osmanlı Dönemi Tiyatro Afişleri” ve Prof. Dr. Alpaslan Hamdi Kuzucuoğlu (İMÜ) “Nadir Eserler ve Önleyici Koruma” başlıklı çalışmalarını paylaştılar.
“Nadir Eserlerde Dijitalleştirme” başlıklı üçüncü oturuma Dr. Öğr. Üyesi Canan Ergün başkanlık yaptı. Bu oturumda, Doç. Dr. Güssün Güneş (Marmara Üniversitesi) “Nadir Eserlerin Dijital Geleceği”, Öğr. Gör. Selçuk Aydin (İ.Ü.KDDB ) “Nadir Eserlerde Dijitalleştirmede Süreç Yönetimi ve Projeler”, Erdal Okumuş (YORDAM) “Dijitalleştirme Çözüm Araçları: Medya Arşivi” ve Sadi Özgür (HİPERLİNK) “Dijitalleştirilmiş Arşiv ve Kaynaklara Erişimde Teknolojik Çözümler” başlıklı çalışmalarıyla katkıda bulundular.
“Nadir Eserlerde Kataloglaması” başlıklı oturum Doç. Dr. Güssün Güneş'in başkanlığında gerçekleştirildi. Bu oturumda, Dr. Öğr. Üyesi Sami Arslan (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi) “Vakıf Yazmaları Kataloglamasından Hareketle Yazma Kataloglama Hususunda Bazı Mülahazalar”, Hüseyin Türkmen (İBB) “Nadir Eserlerin Kataloglanması ve Nadir Eser Kütüphane Otomasyonu Özellikleri”, Doç. Dr. Elif Yılmaz Şentürk (Marmara Üniversitesi) “John Rylands Kütüphanesi'ndeki Yazmalar: Tanımlama ve Dijitalleştirme Süreçleri” ve Mahmut Şan (İ.Ü. Nadir Eserler Kütüphanesi) “Hat Eserlerinde Kataloglama” başlıklı sunumları ile bilgilerini paylaştılar.
“Nadir Eserlerde Vaka Çalışmaları” başlıklı son oturum Doç. Dr. Ceyhan Güler'in (İstanbul Üniversitesi) oturum başkanlığında gerçekleştirildi. . Bu oturumda Neslihan Sandal (IRCICA) “Nadir Eserlerin Sayısallaştırılması ve Kullanıcıya Sunumunda IRCICA Kütüphanesinde Yapılan Uygulamalar”, Öğr. Gör. Güneş Çetinkaya Şerik (İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı) “Müzik Nadir Eserleri Koleksiyonu”, Sinem Ayşe Gülmez Saydam (SALT) “Salt Araştırma Arşivleri” ve Menduh Dinç (İMÜ) “İstanbul Medeniyet Üniversitesi Nadir Eserler Koleksiyonu” başlıklı çalışmaları ile mesleki tecrübelerini paylaştılar.
Akademisyenler, alan uzmanları, araştırmacılar, meslek profesyonelleri ve öğrencilerin yoğun katılımıyla gerçekleşen ve ülkemizde bu kapsamda ilk kez düzenlenen bu konferansta katılımcılar nadir eserlerin, korunması, erişime sunulması ve bilim dünyasına kazandırılmasına yönelik görüş ve önerilerde bulundular. Konferans katılımcılara belge takdimi ve fotoğraf çekimlerinin ardından sona erdi.